Aanpassing ledenbijdragen vanaf januari 2023

Submitted by ACOD UGent on wo, 01/04/2023 - 13:42

De algemene forse prijsstijgingen van de voorbije periode laten zich overal voelen. Ook ACOD ziet zich genoodzaakt om haar ledenbijdragen aan te passen om zo de toegenomen kosten op te vangen en onze nationale en lokale vakbondswerking te vrijwaren. De nieuwe ledenbijdragen die van toepassing zijn vanaf 1 januari 2023 kan je terugvinden via deze link.

Ondertussen proberen onze nationale onderhandelaars om bij de federale eerste minister te bekomen dat de jaarlijkse syndicale premie - een door de werkgever toegekende compensatie voor de syndicale ledenbijdrage - eindelijk ook fors zou worden opgetrokken. Deze jaarlijkse syndicale premie - die voor het onderwijs en bij de overheid wordt vastgelegd in de wetgeving - zit immers al jarenlang geblokkeerd op 90 euro (voor een voltijds jaar lidmaatschap), terwijl deze bij andere werkgevers kan oplopen tot 145 euro. Voorlopig is het nog niet duidelijk of de overheid zal ingaan op deze eis. Wanneer het bedrag van de syndicale premie wordt opgetrokken brengen we onze leden zo spoedig mogelijk op de hoogte.

Tot slot werd sinds de actie van 9 november 2022 de stakingsvergoeding voor een volledige dag loonverlies wegens stakingsdeelname opgetrokken van 30 euro naar 40 euro, om zo ook de toenemende impact van het inkomensverlies van onze leden die deelnemen aan een staking te beperken.