Laat je niet in de kou zetten aan UGent

Submitted by ACOD UGent on wo, 12/07/2022 - 18:11
Begin deze week kregen wij verschillende berichten van collega's die 's ochtends vaststelden dat het ondraaglijk koud was op de werkplek, soms zelfs maar 10° C, ver beneden de wettelijke minimumtemperatuur voor kantoorwerk die 18° C bedraagt (en het UGent-minimum van 19° C). Velen vroegen zich hierbij af of dit het gevolg was van de energiebesparingsmaatregelen die de rector eind september heeft aangekondigd.
 
ACOD heeft onmiddellijk contact opgenomen met de verantwoordelijken binnen het universiteitsbestuur om deze onaanvaardbare situatie aan de kaak te stellen opdat dit dringend zou worden opgelost. Uiteindelijk diende men te erkennen dat de situatie deels te wijten was aan technische problemen, maar ook door de aangepaste instellingen ten gevolge van de energiemaatregelen. Men heeft daarop ook laten weten dat de stooklijnen worden bijgesteld, de opstarttijden worden vervroegd en de nachtregimes verhoogd.
 
Ondertussen vernamen we van een aantal collega's dat de werktemperaturen sinds gisteren dinsdag 7 december minstens al op een aantal plaatsen terug aanzienlijk zijn verbeterd.
Is dit bij jou nog niet het geval? Laat het ons dan zeker weten per mail naar ACOD@UGent.be of bel ons op het nummer 0494 99 10 49
 
ACOD heeft gezien de bredere maatschappelijke actualiteit begrip dat er maatregelen worden genomen om waar mogelijk energie te besparen. Dit mag echter niet ten koste gaan van correcte en veilige werk- en studeeromstandigheden voor alle UGent-medewerkers en -studenten. Dat de energiemaatregelen eenzijdig werden aangekondigd door de rector eind september zonder dat hier ook maar enig sociaal overleg aan was voorafgegaan, is dan ook zeker te betreuren.
 
Op het overleg dat uiteindelijk na aandringen dan toch nog werd georganiseerd in de loop van oktober, hebben wij de vraag gesteld naar de mogelijke problemen die zich zouden kunnen stellen, en hoe deze zouden worden aangepakt. Ook vroegen wij om een duidelijke proactieve communicatie naar alle personeelsleden hoe problemen konden worden gesignaleerd.
 
Helaas bleek de aanpak door het universiteitsbestuur zelfs niet voorzien op een eenvoudige en te verwachten jaarlijkse winterprik, en blijft ook de gevraagde communicatie nog steeds uit (ondertussen liet men weten dat deze laatste "heel spoedig" via een aparte mail aan de medewerkers zou worden verspreid).